نانو ساختار اِلکتریکی خود سازمان دِهی شده DND و مبحث خود تجمعی در نانو ساختار ها
پژوهشگر و نویسنده: دکتر( افشین رشید )
نکته : نانو ساختار به عنوان هر ساختار با یک یا چند بعد تعریف می شود و در محدوده مقیاس نانو متر اندازه گیری می شود.
نانو ساختار ها به مواد یا سازه هایی اطلاق می شوند که حداقل یک بعد بین 1 تا 100 نانو متر داشته باشند. اهمیت مقیاس نانو در تغییر خواص و ویژگیهای مواد در این ابعاد است.
خواصی مانند رسانایی الکتریکی، خواص الکترو مغناطیسی و غیره. شروع تغییر خواص مواد با کوچکسازی آن بیش از هر چیز به نوع ماده و خاصیت مورد نظر بستگی دارد. به عنوان مثال با کوچک شدن ابعاد یک ماده، عموما برخی از خواص الکترو مغناطیسی نانو مولکولی مواد مانند رسانایی ذرات نانو در مواد بهبود مییابد. این افزایش استحکام تنها در محدوده چند نانومتر اتفاق نمیافتد و ممکن است استحکام مادهای چند ده و حتی صد نانومتری نیز بسیار بیشتر از ماده توده ای بزرگ مقیاس باشد. از طرفی تغییر برخی خواص همانند رسانایی در نانو ترانزیستور ها و خواص الکترومغناطیسی در نانو سیم ها ممکن است در ابعاد تنها چند نانومتر رخ دهد.
خود تجمعی (نانو ذرات) در نانو ساختار ها یک فرآیند خودبخودی است که با استفاده از آن نانو مولکولها / نانو فازها به عملکرد سازمان یافته تبدیل می شوند. دو نوع مهم از نانو ساختار ها نانو ذرات رسانا (ذرات ریز ساختار، اغلب مواد نیمه رسانا) و نانولوله های CNTs (لوله های ریز ، معمولاً از کربن خالص) هستند. نانو ذرات خود تجمعی ساخته شده از نیمه هادی ها بسته به اندازه مقیاس آنها نانو ساختار ها را تغییر می دهند. نانو لوله های کربنی CNT می توانند مقادیر زیادی از جریان الکتریکی را انتقال دهند ، بسیار بیشتر از نانو سیم ها و نانو نوار های گرافنی به طور کلی خود تجمعی در نانو ساختار ها سبب افزایش برهمکنش نانو الکترو مغناطیسی (نانو ذرات) در نانو مواد رسانا و نیمه هادی ها میشود.
نتیجه گیری:
در توصیف نانو ساختار ها ، لازم است بین تعداد ابعاد در حجم یک جسم که در مقیاس نانو است تفاوت قائل شود. سطوح نانو ساختار ها دارای یک بعد در مقیاس نانو هستند. نانو ذرات کروی در مقیاس نانو دارای سه بعد هستند ، یعنی ذره بین هر یک از ابعاد مکانی بین 0.1 تا 100 نانومتر است. اصطلاحات خود تجمعی در نانو ساختار ها اغلب مترادف استفاده می شوند اگر چه این عملکرد می تواند به محدوده میکرومتر نیز برسد
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
دکترایِ تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک